Als je dakloos wordt of bent is het lastig om in betere omstandigheden te komen. Veel mensen vragen ons welke stappen moet ik nemen? In welke volgorde? Hier kun je lezen wat je als Amsterdamse dakloze kan ondernemen om je situatie te verbeteren. De volgorde is belangrijk, omdat elke opvolgende stap pas kan als de eerste is afgerond.
I. Zorg voor een inschrijfadres
Een zogenoemd briefadres in de Basisregistratie Personen van de gemeente Amsterdam. Je hebt hiertoe drie mogelijkheden:
II. Vraag een uitkering aan
III. Krijg toegang tot de maatschappelijke opvang
Bij de Sociale Dienst (WPI) afdeling bijzondere doelgroepen aan de Jan van Galenstraat 323b kunt je aangeven dat je dakloos bent en je laten screenen voor de toegang tot maatschappelijk opvang. Zij zijn open op maandag, dinsdag, donderdag en vrijdag van 9.30 tot 12.30.
IV. Vraag een ziekteverzekering aan
Vraag nu direct een ziekteverzekering aan. Als u dat niet binnen 3 maanden doet dan krijgt je elk kwartaal een boete van 350 euro. Dus, direct aanmelden voor de basisverzekering.
Krijg je een uitkering dat heb je recht op de goedkopere collectieve zorgverzekering van DWI/Achmea.
V. Zorgtoeslag aanvragen
Is het DigiD geactiveerd vraag dan zorgtoeslag aan op mijn toeslagen.nl. In de regel duurt het regelen van de toeslag van de aanvraag tot eerste betaling 6 tot 8 weken. Een DigiD code aanvragen kan alleen op internet. Wij kunnen je daarbij ondersteunen. De activeringscode word binnen 5 dagen per post op het ingeschreven briefadres toegezonden
VI. Inschrijven bij woningnet stadsregio Amsterdam
Als je nog niet ingeschreven bent schrijf je dan in bij woningnet stadsregio Amsterdam. De inschrijving kost eenmalig 50 euro, en dan elke jaar 10 euro voor de verlenging. Zonder inschrijving bij woningnet is het zo goed als onmogelijk een legale woonruimte in Amsterdam te vinden. Antikraak is nog een andere mogelijkheid, maar dat is aan vele regels gebonden (geen kinderen, geen honden, geen muziek, noem maar op).
VII. Schulden
Bij schulden meldt je aan bij de schuldhulpverlening in het stadsdeel waar je veel verblijft. Daar krijg je de ondersteuning die je nodig hebt.