Straatzorg heeft professionals nodig met oog voor de gevallen medemens

doorDDV

Straatzorg heeft professionals nodig met oog voor de gevallen medemens

Igor fietste15 jaar als daklozendokter door Amsterdam. Hij leerde ook het ‘gedoe’ van het systeem kennen. Volgens hem een vesting waar hulpverleners zich veilig achter protocollen kunnen verschuilen. “Dan wordt gezegd dat een cliënt niet gemotiveerd is of geen hulpvraag stelt. Maar dit zijn termen voor de knappe koppen. Niet voor de burger zonder huis, met schulden en verprutste relaties.”

Samen met straatdokters Ronald Smit en Marcel Slockers bundelen ze de lessen van de straat in een opleiding. Een opleiding voor, zoals ze zelf zeggen alle professionals die vinden dat de ziel moet terugkeren in de publieke zorg en die buiten de lijntjes durven kleuren. Igor is docent in de nieuwe module Straatzorg en publieke gezondheid.

‘Pas als je ziet en vóelt wat er speelt, kun je dat omzetten in praktisch beleid. Met deze module willen we het bewustzijn en de signaalcapaciteit van professionals versterken. Het vermogen om de juiste signalen op te pikken bij mensen die dreigen verder af te glijden. Om vervolgens te weten dat je iets kunt dóen en niet hoeft af te wachten tot iemand verdrinkt. Mensen kunnen heel lang op het randje functioneren. Maar als de helpende hand van de buurvrouw wegvalt, kunnen zij ineens wegzakken in het moeras. Als professional kun je helpen om dat moeras een beetje leeg te pompen. Door hier en daar wat bakens aan te brengen zodat mensen niet verder afglijden’.

Deelnemers maken kennis met de problematiek van mensen die op straat leven of daar dreigen te belanden. Ook over de oorzaken die daaraan ten grondslag liggen. We laten zien welke bouwstenen voor goede sociaal-medische zorg er zijn. Deze bouwstenen zijn vanuit de praktijk ontwikkeld door de Doctors for Homeless Foundation en de Nederlandse Straatdokters Groep. Iedere deelnemer gaat ook de straatzorg praktijk in, om te voelen wat er speelt.” Een opleiding voor, zoals ze zelf zeggen, alle professionals die vinden dat de ziel moet terugkeren in de publieke zorg en die buiten de lijntjes durven kleuren.

Over de auteur

DDV administrator