Zorgen om explosie aan dakloze jongeren

doorDDV

Zorgen om explosie aan dakloze jongeren

Het Leger des Heils1 slaat alarm over het toenemend aantal van 50% dakloze jongeren tussen de 18 en 22 jaar. Veel jongeren zijn simpelweg niet in beeld bij de hulporganisaties.

De echte dakloze jongeren zijn moeilijk te bereiken.

‘Dakloze jongeren zie je niet zo vaak over straat zwerven of aankloppen voor een warme maaltijd bij onze soepbussen. Ze slapen op de bank bij andere mensen of vinden onderdak bij een loverboy. Hun leeftijd maakt jongeren extra kwetsbaar. Dat geldt ook voor jongens, die soms bij oudere mannen mogen inwonen, maar daar moet dan wel een wederdienst tegenover staan’.

Lees ook het volledige artikel van Peter de Graaf in de Volkskrant.

De knip tussen jeugdzorg en hulp aan volwassenen waardoor jongeren te vroeg op eigen benen moeten staan. De decentralisatie van de jeugdzorg, die gepaard ging met flinke bezuinigingen en prijsconcurrentie, heeft er enorm ingehakt. Het hele systeem piept en kraakt en steunt en kreunt. De jeugdzorg heeft een enorme smak gekregen en daar zien wij nu de gevolgen van. Die kwetsbare jongeren komen allemaal als 18-plusser via de achterdeur de daklozenopvang binnen.

Dolende adolescenten krijgen ook te maken met de verlokkingen en gevaren van alcohol, drugs en criminaliteit. Gebrek aan betaalbare woonruimte en de financiële situatie. Door hoge inflatie wordt alles duurder, dit speelt eveneens een rol bij de toenemende dakloosheid.

  1. met meer dan 7.000 medewerkers en 11.000 vrijwilligers. ↩︎

Over de auteur

DDV administrator

Geef een reactie