Feestelijke opening ‘Hotel Buitenlucht’!

doorDDV

Feestelijke opening ‘Hotel Buitenlucht’!

Op maandag 31 mei opende de Straatalliantie Hotel Buitenlucht in hartje Amsterdam met een speciale openingsceremonie van 11:00 tot 12:00 uur. Hotel Buitenlucht heeft geen bedden, maaltijden en dak, maar wel heel vriendelijke woorden. Via een keurige receptie begeleiden piccolo’s oude en nieuwe daklozen geheel in stijl naar een plekje onder een boom, in de bosjes of onder de brug. Hotel Buitenlucht is een actie van de Straatalliantie, waarmee de belangenbehartigers zich hard maken voor ruim 200 mensen die weer op straat komen te staan. De Straatalliantie vindt de sluiting van de noodopvang voor dak- en thuisloze mensen onacceptabel. Hierdoor komen tientallen zogenaamde ‘niet-rechthebbenden’ op straat terecht. Iedereen heeft op z’n minst recht op onderdak. Corona heeft duidelijk gemaakt hoe belangrijk dit meest basale recht is. Daarbij hoort geen onderscheid te zijn tussen ‘rechthebbenden en niet-rechthebbenden’. 

De Straatalliantie wordt gevormd door de Daklozenvakbond, Belangenvereniging Druggebruikers MDHG en Bureau straatjurist. De Straatalliantie heeft herhaaldelijk haar zorgen geuit over de enorme toename van dakloze mensen in Amsterdam. Veel van hen zijn dakloos geraakt gedurende, en vanwege, de coronacrisis. Dakloosheid heeft een enorme impact op mensen. Wij zien het aantal mensen dat te maken heeft met deze problematiek steeds meer toenemen en dat zal het voorlopig nog blijven doen. De gemeente heeft, mede gesteund door het Rijk, tijdens de crisis ingezet op het aanbieden van noodopvang. Een tijdelijke oplossing, zonder een radicaal andere aanpak gericht op duurzame verandering. We zien nu dat het einde van de lockdown vooral aangegrepen wordt om oud falend beleid voort te zetten en grote groepen mensen uit te sluiten van hun recht op tijdelijk onderdak en behoorlijke huisvesting.

Per 1 juni stopte de corona opvang voor dakloze mensen. Ruim 200 dakloze mensen moeten daardoor andere oplossingen zoeken, weer buiten slapen in parken, onder een brug of tussen de struiken. Ze kunnen onmogelijk bouwen aan een betere toekomst. Ondanks dat COVID-19 in deze tijd zichtbaar gemaakt heeft hoezeer het hebben van een eigen veilig thuis een fundamentele basisbehoefte is. Dat vinden we niet acceptabel: mensen horen niet tegen hun wil buiten te moeten slapen.

Hotel Buitenlucht vond plaats op maandag 31 mei van 11:00 tot 12:00 uur in het Vondelpark bij de hoofdingang aan de Stadhouderskade.

De media pakten de urgentie van het item grootscheeps op:

NOS | Daklozenorganisaties voeren actie tegen sluiting Corona opvang

Trouw | De hotels gaan weer open, dus de daklozen die er logeerden staan opnieuw op straat

NPO Radio 1 | Lockdown voorbij betekent noodopvang dicht (Met de Amsterdamse wethouder Kukenheim)

Het Parool | Opening ‘Hotel Buitenlucht’ als protest tegen sluiting daklozenopvang

YouTube | Opening Hotel Buitenlucht, 31 mei 2021 – YouTube

Radio 2 | 31 mei op 1:30:45 (nieuws van half 8, 2de item)

At5 | Ludieke actie tegen sluiting corona opvang dak en thuislozen hotel buitenlucht

AD | Amsterdamse daklozen protesteren tegen einde Corona opvang

Hart van Nederland | Daklozen voeren actie tegen opheffen Corona noodopvang

RD | actie tegen sluiten noodopvang niemand hoort op straat te slapen

Binnenlands bestuur | Daklozen protesteren tegen sluiting noodopvang

Nu.nl | Daklozenopvang mag niet dicht (Podcast)

Linda.nl | Actie tegen sluiten noodopvang: ‘Niemand hoort op straat te slapen’

Dagblad 010 | Daklozen voeren actie tegen sluiten Corona noodopvang

Zembla | Waar moeten dak- en thuislozen heen nu de noodopvang sluit? – BNNVARA

Funx | (interview met Iztak)

Slam-radio |

Groot Nieuws Radio

Over de auteur

DDV administrator