Daklozen weren, of doneren?

doorDDV

Daklozen weren, of doneren?

Daklozen Web

Bij het metrostation Haupt bahnhof in Hamburg staat een ideaal muurtje om even rustig op te hangen of zitten. Er was alleen één probleem, volgens de gemeente hingen er te veel daklozen rond. Ze besloten daarom om er een stokje voor te steken, maar daar werd slim gebruik van gemaakt door een groepje hulpverleners.

Build a wall

Om ervoor te zorgen dat daklozen geen gebruik konden maken van het muurtje, liet de gemeente een hoog hek plaatsen. Het hek zorgt er weliswaar voor dat de daklozen er niet meer rondhangen, omdat zitten of liggen onmogelijk werd gemaakt… Maar de gemeente had geen rekening gehouden met de reactie van de medewerkers in de daklozenzorg.

Protest

Uit protest veranderden ze het hek in een donatiepunt waar mensen eten, drinken, dekens, hygiëneartikelen en andere spullen achter konden laten. Het idee werd in een groep op Facebook gedeeld onder de naam: ‘’Geschenken aan het hek bij het Haupt bahnhof’’, en dat werd al snel opgepikt door de Duitse media. De hulpverleners reageerden uit frustratie omdat de gemeente wel een hek wil plaatsen om daklozen te weren, maar er bijna niets aan doet om de daklozen te helpen.

Gesteund

Nadat de actie in januari was gestart, sloten allerlei mensen zich aan bij het initiatief en brachten plastic zakken met donaties voor de daklozen. Het hek werd volgehangen met spullen en veranderde zo van een plek die afstand creëert, naar een plek die verbindt. Een vrijwilliger liet weten dat er soms wel zestig zakken per dag naar het hek worden gebracht.

Foto:  Hamburger Gabenzaun am HauptbahnhofBron: Brekend

Over de auteur

DDV administrator